Kápolna 50 – Direkt Hét

Kápolna 50 – Képzőművészeti Artist Residency

2022. szeptember 25. október 15.

A művészet szabadsága – a szabadság művészete.

Kortárs reflexiók a balatonboglári Kápolnában tartott műteremtárlatokra és a Kádár-kori neoavantgarde kísérletekre

1970-1973. között Balatonbogláron találkoztak, alkottak és állítottak ki a magyar neoavantgarde „Tűrt” vagy „Tiltott” kategóriájába tartozó alkotói. Olyan legendás alkotók és csoportok találkoztak itt, mint az Iparterv, a Szürenon, a Pécsi Műhely vagy az újvidéki Bosch and Bosch csoport tagjai.

A Kultháló VEB2023 program Direkt Hét workshopjain* arra keressük a választ, hogy 50 év távlatából vajon milyen érvényessége van az akkori alkotásoknak, az azokban rejlő társadalmi és művészeti kérdéseknek.

Jelentkezés visszajelzése után a válasz e-mailben 3 db A4-es méretű anyag beküldését várjuk (koncepció, vázlat vagy alkotás).

A beküldött pályaművek alapján a műhelyvezetők választják ki a résztvevőket.

Helyszín: Babel Camp művészeti bázis, Balatonboglár

A szakmai program ingyenes.

Műhelyvezetők:

A műhelymunka vezető alkotói Ifj. Ficzek Ferenc képzőművész, egyetemi docensés Dorner Anita festőművész, multidiszciplináris designer.  Mindketten ezer szállal kötődnek a Balatonhoz, Boglárhoz és a Kápolna Tárlatok szellemiségéhez. Anita Maurer Dóra tanítványaként végzett a Képzőművészeti Egyetemen, Ferenc édesapja pedig a legendás Pécsi Műhely alapítójaként maga is kiállított ’72-’73-ban a Kápolna Tárlatokon.

A Kápolna 50 – Képzőművészeti Artist Residency fő témái

Dokumentáció/Reprezentáció: A Kádár-kori képzőművészek egy része nem állíthatott ki, nem jelentek meg műveik a nagyközönség előtt. Számos performance vagy művészeti akció helyben és időben nem megismételhető alkotás volt. Ezért a korszakban fontos lett az alkotási folyamat dokumentálása, fényképeken, terveken való rögzítése. Mindez ma, amikor a közösségi média jelenidejűséget követel meg az alkotóktól, új kérdéseket vet fel a műalkotás és az alkotási folyamat dokumentálása és reprezentációja szempontjából.

Művészi, alkotói szabadság és társadalmi szabadság: Míg a nyugat-európai vagy észak-amerikai művészek a korszakban a kapitalizmus, a fogyasztói társadalom, a személyes és a művészi szabadság témáját dolgozták fel, a korszak hazai művészei az aczéli 3T (Tiltott, Tűrt, Támogatott) kultúrpolitikai légkörében alkottak. Sokszor ideológiai vagy egyéb okokból hosszabb-rövidebb ideig nem jelenhettek meg alkotásaik. Kiállításra csak az állam által zsűrizett művek kerülhettek. Ezt a rendszert játszotta ki a műterem-kiállítás. Balatonbogláron a kápolna hivatalosan műteremnek számított, ahol egy-két hétig ideiglenes kiállításokat lehetett tartani. Számos korabeli alkotó számára ez jelentette a megjelenés egyetlen lehetőségét. Ezek az alkotások már a kiállításuk miatt is feszegették a korszak politikai kereteit. Az alkotói szabadság tematikája szemben állt a szocialista rendszer társadalmi elnyomásnak gyakorlatával. Ma éppúgy érvényes kérdés a társadalmi és piaci elvárások és az alkotók szabadsága közötti viszony, vagy a politikai és társadalmi szolidaritás kifejezése művészi eszközökkel.

WORKSHOP ÉS KIÁLLÍTÁSOK

A művek bármilyen technikával készülhetnek (előzetes egyeztetés alapján). A Képzőművészeti Artist Residency során készült műveket Kápolna környezetében és a Kápolnában tehát az eredeti műteremtárlatok helyszínén is bemutatjuk, valamint a jelentkezők pályamunkáiból és az elkészült alkotásokból kiállítás lesz a Babel Camp művészeti bázis területén.

Szállás és étkezés:

Kedvezményes szállás és étkezés elérhető a Babel Campben.
Szállás 6 éjszakára napi kétszeri meleg étkezéssel 78.000,- Ft.

Csak napi kétszeri meleg étkezés: 5000 Ft/fő (+reggeli 2000 Ft).