A két Kápolna, mint a Balatonboglári identitás szimbóluma.
Művészet közelről! Részvételi kultúra és közösség!

HELYI EMLÉKEZET beszélgetéssorozat a Babel Campben (Szabadság utca 28 – a régi Borudvar)
Az ötven évvel ezelőtti balatonboglári Kápolna tárlatok történetéről már sok mindent tudunk.
Ismerjük az alkotók visszaemlékezéseit, ismerjük az állambiztonsági szervek, és a besúgók feljegyzéseit. A kiállítások jelentőségét és a Kádár kori művészet helyzetét művészettörténészek és a politikatörténettel foglalkozók egyaránt részletesen elemezték.
Egyetlen részt nem ismerhettünk eddig – az itt élők viszonyát a kiállításokhoz.
Vajon ők hogyan élték meg a fiatal alkotók itt létét, hogy élték meg azt amikor a politika beleszólt, amikor az újságokban bűnözőként vagy huligánként írtak azokról a fiatal művészekről, akik korábban éppen náluk vásároltak, vagy akiket láttak a Kápolna dombon.
Egykori résztvevőket, boglári lakósokat, a helytörténettel foglalkozó helyi és a Kápolna tárlatok politikai vagy művészeti jelentőségével foglalkozó nem helyi szakembereket hívunk meg egy moderált tematikus beszélgetéssorozatra.
Meghívjuk a PTE Művelődés és közösség szervező hallgatóit – akiknek gyakorlati képzési helyszínként szolgál majd ez a projekt, aminek eredményeként önálló kutatások, illetve szakdolgozatok és tanulmányok létrejöttét támogatjuk.
A program Balatonboglár egykori és mai lakóinak szól.
Várunk mindenkit adatközlőként és a beszélgetések résztvevőjeként. Szeretnénk az Önök emlékeivel (tárgyi, fotó-, vagy szóbeli emlékek) kiegészíteni és teljessé tenni a Balatonboglári Kápolna Tárlatok 50. évfordulójára az események történetét.

Háttér
Balatonboglár és a kápolnák története nem a Kápolnatárlatokkal kezdődik és nem is ezzel ér véget.
A kápolnákat a reformkorban betelepülő földbirtokos családok építik. A háború után évtizedekig romlik az épületek állapota felújításra az egyháznak nincs forrása az állam pedig nem érdekelt ebben.
A Kápolna tárlatok hatósági ellehetetlenítését követően kezdődik meg a rekonstrukció – a mai kék és vörös Kápolna kialakítása. Ezzel együtt erőteljes állami beavatkozással megpróbálják a Kápolnákat kiállítótérként is használni, mintegy eltörölni a 70-73-as Kápolna tárlatok emlékét. A ’80-as években a Kápolnánál talál helyet a Kaposvári Színház nyári színházaként üzemelő szabadtéri színpad. A kápolnákban ezt követően is működik a kiállítótér és nyaranta vannak színházi előadások is a szabadtéri színpadnál. A Kápolnák épületét és környezetét több alkalommal újították meg az elmúlt 50 évben.
Mindezek alapján a Boglári Kék Kápolna (a Vörös Kápolnával és az egész Kápolna dombbal együtt) emblematikus helyszíne, egyfajta indikátora is a város életének és a város kulturális identitásnak. A program alappillére a helyi emlékezet a helyi identitás meghatározása, az 50 évvel ezelőtti Kápolna tárlatokból kiindulva.
Egykori résztvevőket, boglári lakósokat, a helytörténettel foglalkozó helyi és a Kápolna tárlatok politikai vagy művészeti jelentőségével foglalkozó nem helyi szakembereket hívunk meg egy moderált tematikus beszélgetéssorozatra.

Művészet közelről! Részvételi kultúra és közösség!
Tervezett időpontok és résztvevők:

2022. június 18. 16:00 – 19:00
Bevezető beszélgetés Horváth Iván helytörténésszel a Kápolnák történetéről a Kápolna tárlatok előtti és utáni időszakról is
Horváth Iván új könyvében a „Templomok és Iskolák története Balatonbogláron” nemcsak a kápolnák, de a Jankovics üdülőtelep kialakulásának történetét és a városban épült 6 templom építésének történetét is feldolgozta.
A Pécsi Műhely munkái a boglári Kápolna tárlatokon a beszélgetés résztvevői ifj. Ficzek Ferenc és Pincehelyi Sándor.
19:00-tól a „Direkt Hét Workshop” bemutatója a Kék Kápolnánál.

2022. július 10. 16:00 – 19:00
A Boglári Kápolna tárlatok eltüntetése és rejtett emlékezete
Filmvetítés – Kenguru (Zsombolyai János filmje volt az első alkotás, ami, ha csak néhány mondattal is de utalt arra, hogy a Balatonbogláron valami történt. Ekkor a hatalom már szerette volna elhallgatni ezt a története, és úgy beállítani mintha csak huligánok lettek volna az ott alkotó és kiállító művészek. A filmvetítéshez kapcsolódó beszélgetés résztvevői Bódy Magdi és Selényi Hédi, akik a film ikonikus dalaiban énekelnek, Nádorfi Lajos operatőr aki Zsombolyai János osztályában végzett a Főiskolán és Zsombolyai Linda a film rendezőjének lánya.

2022. július 30. 16:00 – 19:00
Besúgók és provokátorok
A Kápolna tárlatok története nem csak kultúrpolitikai szempontból érdekes, hanem az állambiztonság és a Kádár-kori rendőrség működése szempontjából is. A renitensnek számító művészek sorsa az emigráció, a hatósági zaklatás vagy teljes betiltás az anyagi ellehetetlenítés is lehetett. Erről beszélgetnek Bajomi Lázár Péter médiakutató, Haraszti Miklós drámaíró a Kádár-kori ellenzék egyik ismert figurája és Pálinkás Szűcs Róbert újságíró, zenész.

2022. augusztus 27. 16:00 – 19:00
Boglár az alternatív művészetek és kultúra színtere. Résztvevők Nádorfi Lajos operatőr és Szemadán György képzőművész, szerkesztő/rendező, akik több televíziós műsort is szenteltek az egykori Kápolna tárlatokban részt vevő művészeknek.

2022. szeptember 16. 16:00 – 19:00
Boglár a kultúr-táj – a szüreti fesztiválok régen és ma
A legendás „BB” szüreti felvonulás hagyománya országszerte ismert, ugyanakkor a Balatonboglári Borkombinát tradíciói és szerepe a városban sokrétű kollektív emlékezetet tükröz. Az első, helyi ünnepet idéző társadalmi megmozdulások a 70-es évekhez kapcsolódnak, de a mára „fesztiválhangulatot” idéző események már nem elevenítik fel a szőlőtermelés és borkészítés évszázados tradícióit, és a helyi közösségi hagyományokat. Korabeli archív videofelvételek segítségével felidézzük a 70-es évek közepén szervezett első szüreti felvonulást, és közösségi fotókiállítás keretében előadást hallgathatunk a BB helyi mezőgazdasági középiskola történetéről. Előadóink: Happ István a BB Zrt Igazgatóság volt elnöke, Kalász József amatőr filmes.

2022. október 8. 16:00 – 19:00
Kulturális alternatívák a ’90-es években
Boglár az 1990-es években a térség ifjúsági kulturális központjává vált. A Boglári Ifi klub 1992-től zenei programjaival befogadó közege lett a frissen alakult amatőr zenekaroknak, s e mellett teret adott a hazai könnyűzene – akkor még feltörekvő – új formációinak is (pl. Tankcsapda, Kispál és a Borz, Blind Myself). Boglári Ifiklubból Olyan hírességek indultak útra, mint Kutzora Edina, Péterfi Attila vagy Hoff Marcell.

2022. október 22. 16:00 – 19:00
A Kápolna tárlatok emlékezete Bogláron Résztvevők: Dóri Éva kulturális mediátor, a PTE BTK Művelődéstudományi Tanszékének oktatója a Kápolna tárlatok 30. évfordulóján tartott megemlékezés szervezője Horváth Iván helytörténész és Nádorfi Lajos televíziós operatőr/rendező, aki számos műsort készített az egykori Kápolna tárlatokon résztvevő művészekkel.